(085) 222 10 84

Beslagen ramen dubbel glas?

  • beslagen-ruit

Condensvorming (beslagen ramen):

Condensvorming in de spouw, dus tussen de ruiten, mag natuurlijk niet voorkomen. Hierop zijn de garantievoorwaarden van toepassing. Condensvorming (beslagen ramen) aan de 'kamerkant' van het glas komt zelden voor, maar is niet uitgesloten en ontstaat meestal bij een lage buiten temperatuur en een hoge relatieve luchtvochtigheid in de woning. In badkamers, keukens en zelfs woonkamers, waar zeer veel vocht aanwezig is, kan het voorkomen dat uw ramen beslagen zijn. Dit komt niet door de dubbele beglazing, maar door een combinatie van temperatuur en vochtigheid. Dit verschijnsel is praktisch alleen te bestrijden door de vochtigheid omlaag te brengen en door beter te ventileren. Bij dit typisch 'niet-glas-probleem' kunnen ondermeer adviesbureaus, T.N.O. en het Bouwcentrum u wellicht helpen. Met HR++ beglazing is het risico op beslagen ramen aan de kamerzijde het kleinst, enkel bij een hoge luchtvochtigheid en geringe ventilatie is condensvorming nog mogelijk. Bij standaard isolerend dubbelglas en zeker bij enkele beglazing zal veel eerder condens aan de kamerzijde ontstaan.

Beslagen ramen aan de buitenzijde:

Het is mogelijk dat op de buitenzijde van HR-beglazingen condens optreedt. Dit komt door de hoge isolatiewaarde van dit glastype. Dit verschijnsel vindt eigenlijk overwegend in de ochtenduren tijdens het voorjaar en het najaar plaats, vanwege een lage buitentemperatuur samen met een hoge relatieve vochtigheid. De condens verdwijnt zodra de buitentemperatuur stijgt en de luchtvochtigheid afneemt. Eventuele condensvorming komt niet door een fout in het product, maar is juist een gevolg van de zeer hoge warmte-isolatie van de beglazing. Condensvorming aan de buitenzijde komt in een beperkt aantal situaties voor, maar is helaas niet te voorkomen. Het droogwrijven van de ruit heeft geen zin. Zolang de buitentemperatuur laag en de relatieve luchtvochtigheid buiten hoog is, zal de condens terug kunnen komen.

Graag verwijzen we naar de pagina http://www.alfaramen.nl/wat-is-de-k-waarde-van-glas/ voor een duidelijke uitleg wat nu de Kwaarde / isolatie waarde van het glas inhoud.

698